عوارض ناشی از بیماری دیابت

آشنایی با بیماری دیابت

دیابت یا همان بیماری قند خون را به عنوان یک بیماری نقص در سیستم سوخت و ساز بدن میدانند. این نقص در سلول های بتای موجود در لوزالمعده یا همان پانکراس رخ می دهد. این سلول ها وظیفه ی تولید انسولین را به عهده دارند.

انسولین یکی از مهم ترین هورمون های تولید شده در بدن محسوب می شود که وظیفه ی تحویل قند خون به سلول های بدن به صورت گلیکوژن، برای مصارف سوخت و ساز و تولید انرژی را دارد. به این ترتیب مصرف چربی را به عنوان منبع سوخت در بدن کاهش می دهد. به عبارتی می توان انسولین را مسئول کنترل متابولیسم و سوخت و ساز در بدن دانست.

نقص در تولید انسولین و مقاومت بدن نسبت به این هورمون اساسی منجر به بیماری دیابت می شود. در دیابت نوع 1، بدن قادر به تولید انسولین نیست. این نوع دیابت بیشتر در جوانان رخ می دهد و کنترل آن با تزریق انسولین همراه است. اما در دریابت نوع دو یا میزان تولید انسولین کمتر از حد نیاز است و یا سلول ها به انسولین مقاومت نشان می دهند. این نوع دیابت در بزرگسالی رخ می دهد و با قرص یا تزریق انسولین کنترل می شود.

ترشح انسولین در بدن در اثر وجود محرک ها صورت می گیرد این محرک می تواند پروتئین و یا گلوکز حاصل از هضم غذاها باشد. هنگامی که میزان گلوکز در خون افزایش می یابد انسولین ترشح می شود و به سلول های پیامی مبنی بر جذب و ذخیره آن می دهد.

انواع مختلف انسولین

در مواردی که کنترل قند خون با قرص و بهبود شرایط و نحوه زندگی و تغذیه ممکن نباشد، نیاز به تزریق انسولین وجود دارد. انسولین ها دو نوع هستند

  • آنالوگ
  • انسانی

انسولین

انسولین ها بر اساس خصوصیات زمانی زیر دسته بندی می شوند:

  • زمان شروع تاثیر: زمانی که پس از تزریق انسولین برای شروع فعالیت نیاز دارد.
  • اوج تاثیر: زمانی که انوسلین تزریق شده در بدن به نهایت فعالیت خود می رسد.
  • مدت زمان تاثیر: مجموع زمان فعال ماندن انسولین در بدن است.

به این ترتیب انسولین ها را می توان به چهار دسته ی مختلف تقسیم کرد:

  • تاثیر سریع
  • کوتاه اثر
  • تاثیر متوسط
  • طولانی اثر

عوارض ناشی از ابتلا به بیماری دیابت

این بیماری را مرگ خاموش می دانند. اما این نام تنها در صورتی صادق است که هیچ اقدامی در جهت درمان و کنترل این عارضه انجام نشود. در اینجا به برخی از مشکلاتی که در نتیجه ی ابتلا به این بیماری رخ می دهد، اشاره می کنیم:

  • افزایش چربی و کلسترول خون
  • ضعف بینایی و بیماری چشم
  • ضعف کلیه
  • ضعف اعصاب
  • مشکل در اندام تحتانی به ویژه پاها
  • عارضه های قلبی
  • عمر کوتاه

چربی و کلسترول بالا در بیماران دیابتی

هنگامی که بدن قادر به مصرف قند آزاد شده در خون نیست، تری گلیسیرید افزایش می یابد و در نهایت با کاهش کلسترول خوب (HDL)، منجر به ابتلا به کلسترول بالا می شود. از طرفی مقاومت بدن نسبت به انسولین موجب سخت شدن رگ های خونی به ویژه عروق باریک می شود. به همین دلیل افراد دیابتی معمولا دچار فشار خون بالا هم هستند.

قارچ گانودرما برای بیماری‌های دیابت و چربی خون مفید می‌باشد و برای آشنایی بیشتر توصیه میکنیم مقاله های قارچ گانودرما و دیابت  و قارچ گانودرما و چربی خون را مطالعه نمایید.

بیماری های چشمی در افراد دیابتی

ضعف شبکیه در افراد دیابتی رایج است. این نقص به دلیل آسیب عروق خونی چشم به وجود می آید که منجر به تخریب تصویر ارسالی به مغز می شود. به این ترتیب دید افراد دیابتی تار شده یا تصویر را به صورت کج و معوج می بینند. به این عارضه رتینوپاتی دیابتی (Diabetic retinopathy) می گویند. این بیماری موجب نشت مایع و خون از رگ ها می شود و دید فرد را تار می کند. ماده ی ترشح شده معمولا در مرکز دید که مسئول تشخیص جزئیات است جمع می شود.

دیابت

از طرفی ابتلا به آب مروارید و آب سیاه در این بیماران شایع تر است. در افراد دیابتی مسدود شدن عروق شبکیه و خراب شدن دیواره ی مویرگ های داخل چشم موجب ورم در شبکیه می شود.

نارسایی کلیه در بیماران مبتلا به دیابت

یکی از شایع ترین علل از کار افتادن کلیه ها در جهان، دیابت است. ترکیبات کوچکی در کلیه ها با نام نفرون وجود دارند که وظیفه تصفیه خون را به عهده دارند. دیابت به مرور زمان منجر به غلیظ و آسیب دیدن این ترکیبات می شود. این عارضه را با نام نفروپاتی دیابتی می شناسند. افزایش روز به روز دفع پروتئین در ادرار نتیجه ی مستقیم این بیماری است.

از طرفی بروز عفونت های کلیوی در افراد دیابتی بسیار خطرناک است. این عارضه می تواند به سرعت منجر به از کار افتادن کلیه ها شود و فرد را مجبور به دیالیز و یا پیوند کلیه کند.

ضعف اعصاب

یکی ار عارضه های عصبی ناشی از دیابت، آسیب به اعصاب محیطی یا همان نوروپاتی دیابتی است. تمام رشته های عصبی که بیرون از مغز و نخاع قرار می گیرند، اعصاب محیطی گفته می شوند. دیبات و قند بالا علاوه بر آسیب به دیواره ی رگ ها موجب ایجاد آسیب های جبران ناپذیری به رشته های عصبی می شود.

0 0 رای ها
به ما امتیاز دهید
مشترک
اطلاع از
guest

0 نظر ثبت شده
بازخورد داخلی
مشاهده تمام دیدگاه ها